Nokias tid som mobilproducent er et overstået kapitel, efter Microsoft har opkøbt selskabet.
Vi gennemgår selskabets historie.
Der jokes af og til om Nokia og gummistøvler, og sandheden er jo, at Nokia er et selskab med en ret broget fortid. Man plejer at sige, at Nokia blev grundlagt som et træsliberi i Tammerfors i Finland i 1865, der et par år senere blev flyttet til byen Nokia og blev Nokia Pappersbruk.
Efterhånden fik byen Nokia også to andre dominerende industrier; Finska Gummi AB i 1898 og i 1912 Finska Kabel AB. Allerede i 1937 diskuterede man, om man skulle slå de tre små virksomheder sammen, men det blev først et faktum tredive år senere.
Da var gummiindustrien den dominerende virksomhed med blandt andet gummistøvler og bildæk som kendte produkter. Dækproduktionen lever for øvrigt stadig videre i byen Nokia under selskabet Nokian Tyres.
Under kabelafdelingen var der en spirende elektronikdel, der dog udgjorde en meget lille del af den totale virksomhed.
I 80erne gik Nokia i gang med en stor ekspansion gennem opkøb, blandt andet af svenske Luxor, der var en stor tech-producent. I denne periode var Nokia måske mest kendt for TV-apparater og stereoanlæg. I 1979 havde man startet mobilproducenten Mobira sammen med en konkurrent, men i 1983 blev Mobira en fuldbyrdet del af Nokia-koncernen.Begyndelsen af 90erne blev en krise for Nokia, efter at koncernchefen Kari Kairamo havde taget livet af sig i 1988. Underskudsvirksomheder blev skåret fra, men mobilsatsningen viste sig at være en succes, og Nokia gik ind i en ny ekspansionsfase, nu som rent telekomselskab.
I begyndelsen af det nye årtusinde blev Nokia verdens største mobilproducent, en position de beholdt frem til for et par år siden, hvor Samsung overtog den titel. Nokias omsætning i 2006 var 41 milliarder euro, hvilket var mere end Finlands statsbudget. Det er således svært at overvurdere Nokias betydning for det finske samfund.
Apples lancering af iPhone i 2007 blev begyndelsen på enden for Nokias mobilproduktion. Nokia var da ledende inden for smartphones, men fulgte ikke med i overgangen til store touch-skærme, selvom man havde en hel del teknik på det område. Det lykkedes ikke at løfte smartphone-systemet Symbian til den brugeroplevelse, kunderne var begyndt at forvente.
Fatale fejl fra Nokia
Satsningen på fremtidssystemet Maemo gik for langsomt, og situationen blev forværret af, at man midt i arbejdet bestemte sig for at slå det sammen med Intels lignende projekt Moblin under det nye navn Meego, hvilket yderligere forsinkede udviklingen.
Da krisen blev åbenlys for alle i 2010, gik Nokias legendarisk tørre direktør Olli-Pekka Kallasvuo af og blev erstattet af Stephen Elop fra Microsoft. Elop valgte at afbryde arbejdet med Symbian, kaldte ligefrem dette der dengang var verdens trods alt mest udbredte styresystem til smartphones for en ”brændende platform”, og Meego og satse på Windows Phone som styresystem. Allerede da opstod konspirationsteorier om, at det hele var et led i Microsofts overtagelse af Nokias.
Uanset om det hele tiden har været planen eller ej, er det nu et faktum og hvis konkurrencemyndighederne tillader det, vil Microsoft overtage Nokias mobilproduktion. Microsoft får ret til at bruge Nokia som varemærke i 10 år, mens selskabet Nokia ikke længere er mobilproducent. Tilbage i virksomheden er den underskudsprægede telekomvirksomhed, kortsoftwaren (spørgsmålet er hvor lang tid, der går, før Microsoft også køber den) og forretningsområdet Advanced Technologies.