De fleste ved godt, at banker ikke er rationelle
Banken er ikke en gratis service. Du betaler mange penge for at være kunde i en bank gennem skjulte gebyrer og renter.
Magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge tester hvert år priserne hos bankerne. Testen viser, at en familie gennemsnitlig betaler omkring 14.000 kroner om året i udgifter til banken.
Vælger du den billigste bank, kan du spare op til 11.000 kroner hvert år, viser Forbrugerrådet Tænk Penges test.
Bankens tjenester kan koste dig tusindvis af kroner
Din bank betaler du for på mange forskellige måder. Det kan blandt andet være:
Renter på lån som for eksempel huslån, billån, forbrugslån og kassekredit.
Negativ rente ved stor opsparing.
Gebyrer som for eksempel bidragssatser på realkreditlån, hvis du har dit lån i samme koncern som banken.
Gebyrer på investeringer, for eksempel på investeringer via investeringsforeninger eller i pensioner.
Gebyrer på services som for eksempel netbank, overførsler, brug af Visa-kort og Mastercard, veksling af valuta og så videre.
Nogle gebyrer kan du have svært ved at se, at du betaler. Investerer du med hjælp fra din bank, bliver nogle gebyrer for eksempel modregnet i dit afkast.
Priserne hos de danske banker, kan hurtigt løbe løbsk, hvis du ikke ser dig for
Bankens priser afhænger af din økonomi. Prisen hos bankerne er ikke den samme for alle kunder.
Tilbyder banken dig et lån eller en service, afhænger prisen af, hvor meget de kan tjene på at have dig som kunde. Bank vurderer også, hvor stor en risiko du udgør for banken, hvis du for eksempel ikke kan betale dit lån tilbage.
Banken vurderer, om du er en god kunde ved at kigge på din økonomi og dit engagement.
Låner eller investerer du penge med hjælp fra din bank, tjener de på dig. Og har du værdier som for eksempel en bolig, har banken sikkerhed for sine penge.
Har du kun en lønkonto og ingen lån eller investeringer, betaler du mere for bankens services. Bankerne er dog forpligtet til at stille en NemKonto til rådighed for dig, så du kan få udbetalt din løn eller offentlige ydelser, men det er ikke altid tilfældet og der er man lidt på herrens mark når en bank nægter af en eller anden årsag.
Bankernes priser er himmelhøje
Banken skal fortælle dig, hvor meget du betaler for dens services. Din bank sender dig derfor en årsopgørelse hvert år i januar. På årsopgørelsen kan du se, hvor meget du har betalt i renter og gebyrer for din banks services i årets løb.
Skal du have et samlet overblik over, hvad banken har opkrævet i renter og gebyr for samtlige af de produkter, du har via din bank? Så skal du huske, at mange banker er finansielle supermarkeder, der både omfatter banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber og så videre. Derfor skal du gennemgå årsopgørelser både fra banken, realkreditinstituttet og de forsikringer og investeringer, du har gennem din bank, for at se alle omkostninger.
Bankrådgiveren er sælger i et finansielt supermarked
Tjek bankens priser regelmæssigt
Bankens priser ændrer sig jævnligt. Selv om du fik en god pris for nogle uger siden, kan det sagtens have ændret sig. Banken skal dog oplyse dig, når den ændrer priser på produkter og services.
Er priserne steget, så tag fat i din bank og bed om en forklaring og er det ikke rationatl i forhold til andre banker, så skift bank.
Tjek din banks priser hvert andet år eller oftere – så er du sikker på, at du får den bedste pris.
Bankernes priser kan du sammenligne på pengepriser.dk eller mybanker.dk.
“Husk tilsidst, at have to banker, er den nye normal”
af VOSA