Sune vil pensioneres som 45-årig
“Mit liv skal ikke være låst af en månedsløn”
Sune sparer 11.000 kroner op hver måned – vil pensioneres som 45-årig
Mange af os drømmer om en dagligdag med lidt mere ro på. Hvor man har tid til sine fritidsinteresser, venner og familie. Og ikke skal arbejde livet væk.
Syv unge fortæller, hvad de får i løn – og du bør gøre det samme
31-årige Sune Bjørn Andersen fra Aarhus, der arbejder som IT-konsulent, forsøger at gøre den drøm til virkelighed. Han sparrer voldsomt op i en storstilet plan om at opnå økonomisk uafhængighed, inden han fylder 45 år.
“Jeg vil gerne få frihed til at vælge, hvordan jeg lever mit liv. Det er en trang til at løsrive mig selv fra de almindelige samfundsnormer – og ikke være bundet af et fast job,” siger han.
På pension 25 år før tid
Sune Bjørn Andersens plan er en såkaldt FIRE-plan (financial independence retire early, red). En bevægelse, der er startet i USA, men også praktiseres herhjemme. Det betyder så meget for Sune, at han endda har startet en blog om det.
Her kan du læse Sunes tre tips til, hvordan du selv kan blive økonomisk uafhængig.
Idéen er i bund og grund at leve så sparsommeligt som muligt. Efter man har landet sit første job, investerer man de penge, man tjener, indtil man på kan leve af sin opsparing, renter og investeringer.
“Det er ikke fordi, jeg nødvendigvis ikke vil arbejde, selvom jeg ikke behøver. Jeg vil bare gerne have friheden til at vælge, hvad jeg vil arbejde med – og hvornår,” siger Sune Bjørn Andersen.
Et egoistisk valg, der provokerer
Sune Asbjørn Andersen har valgt at være helt åben omkring sin plan om at gå på pension så tidligt som muligt. Hans familie, venner og chef ved det endda.
“Min chef har ikke kommenteret negativt på det. Så længe jeg udfører et godt stykke arbejde, er der vel ikke noget at komme efter. Men det er måske ikke alle chefer, der har det sådan. Derudover har folk simpelthen har svært ved at forstå, hvorfor man gør det her,” siger Sune og fortsætter:
“Mange bliver decideret provokerede over det. Jeg tror, det hænger sammen med, at arbejde er så stor en del af vores identitet i samfundet. Og hvis man ikke vil arbejde, så virker det lidt som en fuckfinger til den del af folks identitet.”
Sune har dog intet behov for, at andre gør som ham.
“Jeg vil ikke proppe den her levevej ned over hovedet på nogen.”
Går på kompromis med nutiden
Det lyder jo romantisk. Men hvad med at tage i byen, ud at rejse og købe nye, fede ting?
“Mine hobbyer – at læse og se film – koster ikke meget. Men hvis der er noget, jeg bliver nødt til at købe, så gør jeg plads til det i budgettet. Sidste år købte jeg f.eks. en ny telefon,” siger Sune.
“Jeg har haft mine vilde byturer i 20’erne, så det behøver jeg ikke længere. Dog er jeg blevet nødt til at kvitte cigaretterne for at skære ned på mine udgifter – men det er jo en god ting.”
På trods af, at Sune bruger mere end halvdelen af sin løn på at spare op, føler han ikke, at han mangler noget i sit liv.
“Jeg har altid været sparsommelig. Men det kræver stram disciplin, og nogle gange kan jeg da godt blive lidt træt af det. Tænke, om det egentlig er det værd i sidste ende. Men så fokuserer jeg på fordelene,” siger Sune.
Han sammenligner sin plan med at tage i træningscenter. Det er ikke noget, man har lyst til, når man står op, men man gør det alligevel på grund af fordelene på den lange bane:
“Jeg bruger tid nu på at få endnu mere tid i fremtiden. Og tid er noget af det mest dyrebare, vi har, så jeg ser det som en god investering.”